De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Afgeleide

Ik snap deze oefening niet. De uitkomst is gegeven maar ik snap niet hoe ze daarop zijn gekomen. Zou iemand dit stap voor stap willen uitschrijven aub? alvast hartelijk bedankt voor de moeite:

De afgeleide van f(x) = x3/6 -(x2/4 - 1/8)sin 2x - xcos2x/4 en als uitkomst:

f'(x) = x2sin2x

g
Student universiteit België - vrijdag 17 november 2023

Antwoord

Daar komt ie aan:

$
\eqalign{
& f(x) = \frac{{x^3 }}
{6} - \left( {\frac{{x^2 }}
{4} - \frac{1}
{8}} \right) \cdot \sin (2x) - \frac{{x\cos (2x)}}
{4} \cr
& f(x) = \frac{1}
{6}x^3 - \frac{1}
{4}x^2 \sin (2x) + \frac{1}
{8}\sin (2x) - \frac{1}
{4}x\cos (2x) \cr
& f'(x) = \frac{1}
{2}x^2 - \left\{ {\frac{1}
{2}x\sin (2x) + \frac{1}
{4}x^2 \cos (2x) \cdot 2} \right\} + \frac{1}
{8}\cos (2x) \cdot 2 - \left\{ {\frac{1}
{4}\cos (2x) + \frac{1}
{4}x \cdot - \sin (2x) \cdot 2} \right\} \cr
& f'(x) = \frac{1}
{2}x^2 - \frac{1}
{2}x\sin (2x) - \frac{1}
{2}x^2 \cos (2x) + \frac{1}
{4}\cos (2x) - \frac{1}
{4}\cos (2x) + \frac{1}
{2}x \cdot \sin (2x) \cr
& f'(x) = \frac{1}
{2}x^2 - \frac{1}
{2}x^2 \cos (2x) \cr
& f'(x) = \frac{1}
{2}x^2 - \frac{1}
{2}x^2 \left( {1 - 2 \cdot \sin ^2 (x)} \right) \cr
& f'(x) = \frac{1}
{2}x^2 - \frac{1}
{2}x^2 + x^2 \sin ^2 (x) \cr
& f'(x) = x^2 \sin ^2 (x) \cr}
$

Je moet maar 's kijken of je alle tussenstappen begrijpt.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 17 november 2023



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3