De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoofdstelling integraalrekening

Beste,

Ik heb een vraag over hoe men oefeningen aanpakt waarbij men vraagt om de afgeleide te berekenen van een functie met een integraal, zoals op het onderstaande voorbeeld. Hierbij is zeker dat je gebruik moet maken van de hoofdstelling van de integraalrekening. Echter is het mij nog onduidelijk hoe deze hier juist moet worden ingepast. Alvast bedankt.

Gevraagd: wat is g’(x)?
g(x) = ∫x21 f(t)dt

Studen
Student universiteit België - donderdag 17 augustus 2023

Antwoord

Inderdaad: de hoofdstelling, plus de kettingregel.
Het helpt als je schrijft
$$g(x)=F(x^2)
$$waarbij $F$ een primitieve van $f$ is, en dat is hier ook zo:
$F(x)=\int_1^xf(t)\,\mathrm{d}t$ en de hoofdstelling zegt dat $F'(x)=f(x)$.
De kettingregel geeft nu
$$g'(x)=F'(x^2)\cdot 2x = f(x^2)\cdot 2x
$$

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 17 augustus 2023



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3