De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bewijzen dat 3 punten collineair zijn

Twee cirkels c1(M1,r1) en c2(M2,r2) snijden elkaar in de punten A en B. De middellijnen van c1 en c2 door A snijden c1 en c2 respectievelijk in de punten C en D. Bewijs dat de punten B, C en D collineair zijn.

Ik ben tot een constructie gekomen, maar daar blijft het ook bij. Ik zie inderdaad dat de punten B, C en D collineair zijn, maar ik heb geen idee hoe ik dit kan bewijzen.

An
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 7 april 2023

Antwoord

De lijn door M1 en M2 is symmetrieas van beide cirkels.
Deze lijn snijdt dus AB middendoor en ook loodrecht (spiegeling)
Nu zijn de driehoeken ASM1 en ABC gelijkvormig
Omdat hoek ASM1 = 90° is daarom ook hoek ABC = 90°
Op dezelfde manier is hoek ABD = 90°
En omdat deze hoeken samen 180° zijn liggen de punten C B en D op een lijn

q97674img1.gif

Met vriendelijke groet
JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 8 april 2023



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3