Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Poolvergelijkingen

 Dit is een reactie op vraag 92594 
Beste,

Dankuwel voor uw antwoord. En hoe zit het dan met deze vergelijking?

2·sin(\theta)·cos2(2\theta) - 2·sin2(\theta)·sin(\theta) - cos(\theta) = 0

Alvast bedankt.

nur
Student universiteit België - zondag 22 augustus 2021

Antwoord

Ik heb daar geen algemeen recept voor; soms heb je geluk en kun je dingen handig buiten de haakjes halen. Ik heb bijvoorbeeld \cos2\theta vervangen door 1-2\sin^2\theta en toen kreeg ik dit:
8\sin^5\theta-10\sin^3\theta+2\sin\theta-\cos\theta=0
Je kunt een beetje ontbinden:
2\sin\theta(1-4\sin^2\theta)(1-\sin^2\theta)-\cos\theta=0
Door 1-\sin^2\theta=\cos^2\theta te gebruiken en \cos\theta buiten de haakjes te halen kom ik dan op
\cos\theta\bigl(\sin2\theta\cdot(1-4\sin^2\theta) -1\bigr)=0
Dat geeft \cos\theta=0, dus \theta=\frac\pi2 en \theta=\frac{3\pi}2.
Wat overblijft is dit:
\sin2\theta\cdot(1-4\sin^2\theta)=1
Daar is verder niet veel mee te doen. Door wat proberen heb ik ontdekt dat \frac{3\pi}4 en \frac{7\pi}4 ook oplossingen zijn.
Hier is de grafiek van de oorspronkelijke functie.

q92596img1.gif

Overigens: heb je de vergelijking goed overgeschreven? Waarom staat er 2\sin^2\theta\cdot\sin\theta en niet gewoon 2\sin^3\theta?

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 24 augustus 2021



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics