De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Functieonderzoek

 Dit is een reactie op vraag 90818 
Dankjewel. Ik ben eruit gekomen voor dat deel. Klopt het ook dat er hier geen HA is? Dan had ik verder nog een vraag over de schuine asymptoot. dus ik kom uit dat mijn a voor de schuine asymptoot 1/2 is, maar bij b zit ik een beetje vast. Ik zal er een plaatje bijsturen zodat je men berekening kan zien. Ik zit vast bij -1/2x en weet niet hoe ik daar verder moet.

Melike
Student universiteit België - woensdag 28 oktober 2020

Antwoord

Hallo Melike,

Ja, deze functie heeft geen horizontale asymptoot. De functie heeft wel een schuine asymptoot. De richtingscoëfficiënt 1/2 heb je correct gevonden, zodat voor de schuine asymptoot geldt:

y=1/2x+b

Zoals je weet, vind je de waarde van b met:

b = lim x$\to$ oneindig f(x)-a·x
b = lim x$\to$ oneindig (x2-5)/(2x-4)-a·x

Maar in jouw uitwerking heb je genomen:
b = lim x$\to$ oneindig f(x)/x-a·x
b = lim x$\to$ oneindig (x2-5)/(2x2-4x)-a·x

Dat gaat dus niet goed ...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 28 oktober 2020
 Re: Re: Re: Functieonderzoek 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3