|
|
\require{AMSmath}
Integreren met sinus en cosinus in een functie
Beste,
Ik ben gestrand midden in een opdracht bij de volgende stap: Het primitieveren van de integraal van 0 tot pi, met de formule (31/5)cos2($\phi$)sin2($\phi$) naar d$\phi$.
Ik denk dat je integreren dmv substitutie moet gebruiken. Dit heb ik ook geprobeerd maar heb waarschijnlijk het verkeerde gelijk gesteld aan u. Enig idee?
Met vriendelijke groet, Rick
Rick
Student universiteit - woensdag 20 februari 2019
Antwoord
Daarvoor heb je enkele goniometrische formules (dubbele hoek identiteiten) nodig. Dat gaat zo:
$\begin{align} \int \frac{31}{5}\cos^2(\phi)\sin^2(\phi) d\phi &= \frac{31}{20}\int 4\cos^2(\phi)\sin^2(\phi) d\phi\\ &= \frac{31}{20}\int (2\cos(\phi)\sin(\phi))^2 d\phi\\ &= \frac{31}{20}\int \sin^2(2\phi) d\phi\\ &= \frac{31}{20}\int \frac{1-\cos(4\phi)}{2} d\phi\\ &= \frac{31}{20}(\int \frac{1}{2} d\phi-\int \frac{\cos(4\phi)}{2} d\phi) \\ \end{align} $ Nu kun je de eerste integraal gewoon bepalen en bij de tweede de substitutie $u=4\phi$ nemen. Zo zou je er moeten geraken. Laat maar weten als er iets niet lukt.
js2
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 20 februari 2019
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|