Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Transformaties

Hoe pas je verschuivingen toe op functies met voorschrift h(x)=ax3+bx2+cx+d. Een van de vragen die ik kreeg was:

Op de grafiek van de functie met voorschrift f(x)=x3-x passen we achtereenvolgens de volgende transformaties toe:
  1. Een verticale uitrekking met factor 2
  2. Een verschuiving over de vector(-1,1)
Bepaal het voorschrift van de nieuwe gevormde functie.

Het antwoord zou 2x3+6x2+4x+1 zijn maar ik zoek naar een manier om dit soort oefeningen ook in de toekomst op te kunnen lossen, zou iemand mij dit aub willen uitleggen aan de hand van het bovenstaande voorbeeld

Alvast bedankt

Robbe
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 11 september 2018

Antwoord

Op overzicht transformaties van grafieken staat een overzicht van transformatie en werkwijze.

Toegepast op jouw voorbeeld geeft dit:

\begin{array}{l} f(x) = x^3 - x \\ \downarrow 1. \\ g(x) = 2(x^3 - x) \\ g(x) = 2x^3 - 2x \\ \downarrow 2. \\ h(x) = 2\left( {x + 1} \right)^3 - 2(x + 1) + 1 \\ h(x) = 2\left( {x^3 + 3x^2 + 3x + 1} \right) - 2x - 2 + 1 \\ h(x) = 2x^3 + 6x^2 + 6x + 2 - 2x - 1 \\ h(x) = 2x^3 + 6x^2 + 4x + 1 \\ \end{array}

Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 11 september 2018



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics