De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Re: Re: Gebroken lineaire functies en snijpunten

 Dit is een reactie op vraag 82488 
Hallo Thijs,
Ik zal het samen delen van 'mijn methode' met jou niet kunnen weigeren, omdat jullie met mij al zoveel hebben gedeeld! Het is natuurlijk niet mijn methode,dat zou teveel eer voor mij zijn.

Ik heb deze kunnen herleiden uit: y=(ax + b)/cx
Stel y=(2x + 3)/5x
=2/5 + 3/5x
y =(0.6/x)+0.4 ; of wel y=( a/x) + b
Je kunt m.i uit dit functievoorschrift niet zien tov y= 1/x(standaard) de vermenigvuldiging met een factor tov de Y-as ,wel tov de X-as met a , niet een verschuiving naar Li resp. naar Re, wel een verschuiving naar boven cq. naar beneden met b.

Hierbij nog een herleiding van y=(ax+b)/(cx+d)
Stel y=( 2x + 3)/ (5x + 2)mbv een staartdeling kom je uit op: y= 0.44/(x+0.4) + 0.4
Dit is: y= p/(x + q) +r

Ik hoop dat dit je goed doet of was dit vragen naar de bekende weg?Ik vond het in ieder geval leuk en kon mijn overtollige energie kwijt te raken!
Groet Joep

Joep
Ouder - maandag 27 juni 2016

Antwoord

Dag Joep,

Er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden, en als je eenmaal één weg je bekend is, is het lastig een andere weg te bedenken (niet onmogelijk overigens, als het niet anders kan).

Maar ik vind het altijd prettig om ook andermans 'routes' te leren. Zo doen mijn eigen leerlingen mij af en toe nog wat voor, wat ik altijd weer waardeer (in tegenstelling tot sommige - niet alle - andere collega docenten, die menen het altijd beter te weten ;) ).

Dus dankje voor je uitleg ;)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 28 juni 2016
 Re: Re: Re: Re: Re: Gebroken lineaire functies en snijpunten 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics