De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Uitdrukken als afgeleide

Beste collega's,
Ik heb zelf een vraag, neem aan dat dit geen probleem is.
Ik zet de tekst en de vraag letterlijk zoals hij in het boek staat, dus in het engels (want mogelijk gaat het daar fout)

If f is differentiable at a, a$>$0, evaluate the following limit in terms of f'(a)

$
\mathop {\lim }\limits_{x \to a} \frac{{f(x) - f(a)}}{{\sqrt x - \sqrt a }}
$

Ik dacht zelf het volgende, maar weet niet of ik de vraag goed begrijp.

$
\begin{array}{l}
\mathop {\lim }\limits_{x \to a} \frac{{f(x) - f(a)}}{{\sqrt x - \sqrt a }}.{\textstyle{{\sqrt x + \sqrt a } \over {\sqrt x + \sqrt a }}} = \mathop {\lim }\limits_{x \to a} \frac{{f(x) - f(a)}}{{x - a}}.\sqrt x + \sqrt a \\
= f'(a).\mathop {\lim }\limits_{x \to a} \sqrt x + \sqrt a = f'(a).2\sqrt a \\
\end{array}
$

Klopt dit?? Bedankt zovast!

Dennis
Beantwoorder - zondag 8 september 2013

Antwoord

Beste Dennis,

Jouw oplossing lijkt mij alleszins helemaal juist en is inderdaad wat er gevraagd werd. (afgezien van het feit dat je in de tussenstappen in principe haakjes had moeten zetten rond $(\sqrt{x} + \sqrt{a})$, maar vermits je eindoplossing klopt veronderstel ik dat je dit wel wist). :-)

Mvg,
Christophe

cs
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 9 september 2013



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3