De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vraagstuk procentuele toename en afname

Hallo

Met de vakantie ben ik de meeste vergeten over exponentiele groei en daardoor weet ik deze vraagstuk niet op te lossen.

Een experiment start met een plantje dat 30 cm2 groot is en een oppvl.toename kent van 8% per week. Op het ogenblik dat de oppervlakte verdubbeld is, wordt er (genetisch) ingegrepen zadat er vanaf dit ogenblik een oppervlakte-afname gebeurt van 6% per 2 weken. Het experiment stopt op het ogenblik dat het plantje nog 20 cm2 groot is. Hoelang duurt het ganse experiment?

Hopelijk is er iemand die me hierbij wil helpen. Hartelijk dank!

Lola
3de graad ASO - donderdag 23 augustus 2012

Antwoord

De groeifactor per week is 1,08. De beginwaarde is 30 cm2. Een passende formule voor deze exponentiele groei is:

O=30·1,08t met O in cm2 en t in weken.

Als O=60 dan krijg je een ingreep met exponentiele afname.
1,08t=2 geeft t$\approx$9 weken.

Vanaf t=9 geldt O=60·0,9695359714t-9 en de vraag is dan voor welke t geldt:

60·0,9695359714t-9$\leq$20

Oplossen geeft je totale duur van het experiment in weken.

PS
Een groeifactor van 0,94 per twee weken komt overeen met een groeifactor van $\sqrt{0,94}\approx0,9695359714$ per week.

Zie Rekenen met procenten en groeifactoren

$
\begin{array}{l}
60 \times 0,9695359714^{t - 9} = 20 \\
0,9695359714^{t - 9} = 0,3333333333 \\
\log (0,9695359714^{t - 9} ) = \log (0,3333333333) \\
\left( {t - 9} \right) \cdot \log (0,9695359714) = \log (0,3333333333) \\
t - 9 = \frac{{\log (0,3333333333)}}{{\log (0,9695359714)}} \approx 35,51046854 \\
{\rm{t}} \approx {\rm{44}}{\rm{,5}} \\
\end{array}
$

Dus zeg maar: na 45 weken.
Veel succes met de rest.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 23 augustus 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3