De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Modulo vergelijking oplossen

Dag Iedereen,

Ik heb een stelsel met 2 vergelijkingen met 2 onbekenden, normaal gesproken geen probleem maar er zit wat modulorekenen bij en hier blijf ik steeds problemen mee hebben.

De vergelijkingen zijn:
(a·4 + b) mod 29 º 28
(a·13 + b) mod 29 º 3

Ik heb al gezocht op internet, maar kom bij vergelijkingen met modulo steeds vergelijkingen tegen in de vorm van bijvoorbeeld:
3+5x º 12 mod 101

Maar dus niet wat ik nodig heb.
Zou iemand mij kunnen helpen?

Vriendelijke groet,

Davey
Beantwoorder - maandag 16 mei 2011

Antwoord

Trek de vergelijkingen eerst van elkaar af:

(13a+b) mod 29=3
(4a+b) mod 29=28
---------------- -
(9a) mod 29 = -25
(9a) mod 29 = 4

..en dan heb je toch iets oplosbaars...

De inverse van 9 mod 29 is 13. Dus moet a=13·4 zijn, dus a=23.
b=23 (ga na!:-)

Opgelost...! Toch?

Zie 18. de weg terug

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 16 mei 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3