Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Dieselmotoren

Een reparatiebedrijf herstelt kleine en grote dieselmotoren. De kans dat er op een werkdag een kleine motor wordt aangeboden is 1/2; voor een grote motor is de kans 1/3. Het aanbieden van een grote of een kleine motor op eenzelfde werkdag zijn onafhankelijk.
  1. Toon aan dat de kans dat er op een zekere dag geen motoren ter reparatie worden aangeboden gelijk is aan 1/3.
  2. Bereken de kans dat er op twintig werkdagen tenminste op vijftien dagen een of meerdere motoren ter herstelling werden aangeboden.
Die eerste vraag wist ik niet hoe ik er aan kwam en voor de tweede had ik:
X-B ( 20,2/3 )
en dan 1- (binoncdf(20,2/3,15))
Maar ook dit klopt niet?

f
3de graad ASO - dinsdag 22 maart 2011

Antwoord

1.
De kans dat er geen kleine motor wordt aangeboden is 1/2. De kans dat er geen grote motor wordt aangeboden is 2/3. De kans dat er geen kleine en geen grote wordt aangeboden is dan een 'en-kans' dus:
P(geen motor)=1/2·2/3=1/3

2.
X:aantal keren dat er iets wordt aangeboden
p=2/3 (zie 1.)
n=20
Gevraagd: P(X≥15)
P(X≥15)=1-P(X≤14)

Binomiale verdeling

p= n= k=

P(X=k)=P(X<=k)=P(X>k)=

Dus?
Lukt dat zo?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 23 maart 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics