To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Differentiaalvgl 1e orde

Beste

Ik heb in de les differentiaalvgl op een nogal hoog tempo gezien en snap er bijna niets van. We werken meestal met scheiding van veranderlijken. Homogene en particuliere oplossing. Nu ik dacht dat ik het onder de knie had maar helaas pindakaas Dit is de oefening:

t2Dy(t) + y(t) + 3 = 0
men uitwerking:
...

dy/dt = -y/t2
daarna een beetje intgreren en toestanden en dan kwam ik uit op: yh(t) = C e^1/t

... we maken van C een functie C(t)
t2D(C(t)e^1/t) + C(t)e^1/t + 3 = 0

normaal gezien als we deze afgeleide dan zouden afleiden, zouden 2 termen wegvallen waardoor C'(t) bepaald kan worden, dit invullen etc etc en dan is y(t) = yh(t) + yp(t)
Helaas valt geen term weg omdat we met de term t2 opgescheept zitten.. kunnen jullie mij enkele tips geven en/of mij zeggen hoe dit opgelost wordt?

alvast BEDANKT !!
mvg,

Marnik

Marnik
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 10 juni 2010

Antwoord

Beste Marnik,

Vergeet je bij het afleiden de productregel niet? Die t2 is op zich geen probleem, de differentiaalvergelijking die je bekomt in C'(t) kan je oplossen naar C(t).

Het is echter eenvoudiger om deze lineaire eerste orde differentiaalvergelijking op te lossen met behulp van een integrerende factor, dan heb je onmiddellijk de volledige oplossing.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 10 juni 2010



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics