De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Variantie

X berekent het aantal kinderen van vijf huishoudens.
Wie kan mij helpen met het berekenen van de variantie?
Huishouden i		xi
1 3
2 0
3 2
4 3
5 1
Ik heb al vanalles geprobeerd om op het juiste antwoord van 1.36 te komen, maar ik kom er niet uit. Hoe moet ik dit berekenen?

Dankjewel!

Mijn antwoord:
Gemiddelde=(1·3+2·0+3·2+4·3+5·1)/9=26/9
Huishouden i		xi	(xi-gem)2
1 3 1/81
2 0 676/81
3 2 64/81
4 3 1/81
5 1 289/81
Variantie = (1/(n-1))· (xi-gem)2 = 0,25·1031/81=3,18

Wat doe ik fout?

Charlo
Student hbo - vrijdag 26 februari 2010

Antwoord

Beste Charlotte,

Bij het gemiddelde ga je in de fout: daar moet je gewoon de som van de xi's delen door het aantal. Jij lijkt te vermenigvuldigen met i (maar dat is gewoon een rangnummer, geen frequentie!) en te delen door de som (i.p.v. het aantal 5).

De som van de xi's is 9 en het aantal is 5, het gemiddelde is dus 9/5. Lukt het dan verder?

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 26 februari 2010



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3