De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: De raaklijn in het snijpunt van 2 ellipsen

 Dit is een reactie op vraag 59850 
Ik heb een foutje gemaakt zie ik bij de tweede ellips raaklijn vergelijking dit moet -d/c·tan(b) zijn.

Bedankt voor de snelle reactie. Echter als ik het met de standaarvergelijkingen doe loop ik vast bij het gelijk stellen van de x'en dit lijkt dan op:
xa=xb=aÖ(1-y2/b2)=-cÖ(1-(y-h)2/a2)+p

Voor y kom ik met een soortgelijke vergelijking op de proppen en ik weet niet hoe ik hier de h uit kan filtreren. Ik verwacht dat ik dan ergens een discriminant moet krijgen welke ik gelijk kan stellen aan 0 voor 1 oplossing maar zo ver kom ik niet.
Als ik de afgelijden aan elkaar gelijk wil stellen kom ik al helemaal in een getallenbrij zonder einde terecht.

Of waar ga ik de mist in?

Alvast bedankt,

Roderick

Roderi
Student hbo - maandag 27 juli 2009

Antwoord

Ik zou x2 (of y2) uit een vergelijking elimineren: vermenigvuldig de eerste vergelijking met a2 en de tweede met c2 en trek de eerste van de tweede af. Er komt 2xp=a2+p2-c2+(c/d)2(y-h)2-(a/b)2y2, of x=...; dit vul je in de eerste vergelijking in, dat geeft een vierdegraadsvergelijking voor y. Dan hangt het verder van je reeds bekende gegevens af hoe makkelijk/moeilijk het is iets over de andere parameters te zeggen.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 7 augustus 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics