De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Primitiveren

Ik moet de integraal berekenen van sin2x van 0 tot $\pi$.
Maar wanneer het lukt me niet om de primitieve functie te berekenen. De primitieve functie zou 1/2(x-sin x·cos x)+c moeten zijn. Maar als ik hem probeer te berekenen, vind ik iets in de zin van F(x)=-1/3cos3x.
Totaal verkeerd dus.

Izy
3de graad ASO - donderdag 18 juni 2009

Antwoord

Dat laatste laat zich eenvoudig weerleggen door de de afgeleide van F(x)=-1/3cos3x te bepalen. Het lijkt er niet op...

't Is bij $\int{}$sin2x dx en $\int{}$cos2x dx handig om de formules te gebruiken voor de dubbele hoek. Zie 6. Goniometrische vergelijkingen oplossen.

In dit geval is cos(2x)=1-2sin2(x) wel handig.

2sin2(x)=1-cos(2x)
sin2(x)=1/2-1/2cos(2x)

$\int{}$1/2-1/2cos(2x) dx = ...

Maar dan zal 't wel lukken neem ik aan.

Zie ook Berekenen van sin2(x) met partiele integratie.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 18 juni 2009
 Re: Primitiveren 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3