De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Uitdrukken van tan(10°) in wortels

Hoi iedereen,

Onlangs was ik een opgave aan het maken van de VWO. Daarin stonden 5 derdegraadsvergelijkingen en van 1 van die 5 was tan(10°) een oplossing. Gevraagd was dus van welke. Aangezien tan(10°) geen bekende waarde is zag ik geen enkele mogelijkheid om tan(10°) uit te drukken in een som van derdemachtswortels of vierkantswortels. Iemand toevallig een idee?

Kevin
Beantwoorder - zondag 10 augustus 2008

Antwoord

Aangezien tan(30°)=Ö3/3 en tan(3.10°) = (3tan(10°)-tan3(10°))/(1-3tan2(10°)), is tan(10°) een oplossing van Ö3/3.(1-3x2)=3x-x3

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 10 augustus 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3