De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Liters bij concentratie bepalen

Ik zit hier met de volgende vraag, die ik wel kan oplossen door naar de antwoorden te kijken en dan in te vullen, maar ik zou graag op een wiskundige manier willen weten hoe ik deze vraag kan oplossen.

DE vraag luidt als volgt:
Hoeveel liter van een glucose-oplossing van 70mmol/l glucose moet men toevoegen aan 2 liter glucoe-oplossing met 2mmol/l glucose om een glucose-concentratie van 10mmol/l te bekomen?

je hebt dus
2 liter van 2mmol/l -- 4mmol/2l
? liter van 70mmol/l
---------------------------------- +
10mmol/l

de gegeven antwoorden:
A. 0,22L
B. 0,22-0,24L
C. 0,24-0,26L
D. 0,26L

ik heb dus bedacht.. als ikw eet hoeveel 0,25liter is..
17,5mmol/0,25liter
opgeteld bij hetgeen da tis gegeven
4mmol/2liter
vormt 21,5mmol/2,25l = 9,56mmol/liter
en dat is minder dan 10mmol/l,
dus moet je meer dan 0,25 liter toevoegen..

maar hier kom je alleen aan als je naar de antwoorden kijkt.

hoe kun je dat anders, wiskundig uitvoeren?

bedankt!

Lien
Student universiteit België - donderdag 17 juli 2008

Antwoord

Concentraties kan je niet zomaar optellen. Wat je wel kan optellen als je dingen samenvoegt zijn het volume en de hoeveelheid "stof". Dus de vraag is:
Wat is het volume van A? x
Wat is het volume van B? 2
Wat is dus het volume van A+B? x+2
Hoeveel glucose zit er in A? (concentratie = hoeveelheid/volume, dus hoeveelheid = ...)
Hoeveel glucose zit er in B?
Hoeveel glucose zit er dus in A+B?
Wat is dus de glucoseconcentratie in A+B?

Lukt het zo?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 18 juli 2008
 Re: Liters bij concentratie bepalen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics