De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Zwaartepunt van het vlakdeel ingesloten door twee functies

Bepaal het zwaartepunt van het vlakdeel dat is ingesloten door de functie y=x en y=x2.
Wij hebben de coördinaten van het zwaartepunt gekregen en dat is: (bepaalde intagraal van x(f(x)-g(x))dx/ bepaalde integraal van (f(x)-g(x))dx) voor de x-waarde en (bepaalde integraal van (f(x)2-g(x)2)dx)/2·bepaalde integraal van (f(x)-g(x))dx) voor de y-waarde. Als coördinaten kom ik (1/2,24/25)uit maar dit ligt buiten het vlakdeel. Klopt dit of zijn deze waardes fout?

Wouter
3de graad ASO - donderdag 1 mei 2008

Antwoord

Ingewikkelde formules, jammer dat je niet uitgelegd krijgt waar ze vandaan komen, want dan wordt het veel eenvoudiger. Het zwaartepunt hoeft natuurlijk niet "binnen" een figuur te liggen (een ring is een eenvoudig tegenvoorbeeld), maar voor een convexe figuur zoals deze is dat inderdaad wel zo.

Je x-coordinaat is juist, voor de y-coordinaat bekom ik (1/3-1/5)/2(1/2-1/3) = 6/15. Iets misgegaan met de teller van de y-coordinaat, denk ik.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 2 mei 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3