|
|
\require{AMSmath}
Coördinaten voor Drievoudige integratie
Ik wil onder andere het volume berekenen van een figuur met vergelijking x2 + y2 + z2 = 22 (een bol dus met straal 2) en met grenzen z = 0 en z = 1. Het berekenen zelfs zal wel geen probleem geven, maar ik heb wel wat problemen bij de coördinaten. Volgens mij zijn de cilindercoördinaten devolgende: 0 = q = 2p 0 = r = Ö(22 - z2) 0 = z = 1 Klopt dit? En wat zijn dat de bolcoördinaten hiervoor wat daar geraak ik niet aan? Alvast bedankt, Kevin
Kevin
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 5 juni 2007
Antwoord
Dag Kevin, Je cilindercoördinaten zijn correct. Bolcoördinaten zijn lastiger voor dit probleem, omdat het niet in één keer kan. De drie coördinaten zijn nu r (wordt soms ook r genoemd en is de afstand van een punt tot de oorsprong), q (een hoek in het xy-vlak, net als bij cilindercoördinaten), en j (de hoek die gemaakt wordt met de z-as). q gaat duidelijk volledig rond, dus van 0 tot 2p. j gaat van 0 tot p/2, want voor elk van die j-waarden zijn er punten aanwezig die je moet meerekenen in je volume. En dan het lastigste: hoe ver loopt r? Wel, r begint duidelijk altijd bij nul. Maar voor kleine j-waarden (dus steil omhoog) kom je eerst het vlak z=1 tegen, en dan pas de bolrand. Dus moet je integreren tot z=1, vertaald in bolcoördinaten (met z=rcosj) heb je dus r=0 tot 1/cosj. Echter, voor grotere j-waarden (dus minder steil omhoog) kom je, als je r laat lopen, eerst de bolrand tegen en dan pas het vlak z=1. Dus moet je integreren tot aan de bolrand, dus r loopt van 0 tot 2. En waar (dus bij welke j) ligt de scheidingslijn tussen deze twee gebieden? Wel, dat is z=rcosj=1 snijdt met r=2, dus bij j=p/3. Je krijgt dus twee stukken: r : 0 - 1/cosj j : 0 - p/3 q : 0 - 2p en r : 0 - 2 j : p/3 -p/2 q : 0 - 2p Reken beide integralen uit (je komt uit op p + 8p/3) (vergeet de jacobiaan r2sinj niet natuurlijk) Lukt het zo? Groeten, Christophe.
Christophe
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 5 juni 2007
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|