Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Onbepaalde integraal

Ik zou de integraal van y=1/(x6+1) willen vinden.

pieter
3de graad ASO - zaterdag 19 mei 2007

Antwoord

Dag Pieter,

Hij ziet er leuk uit, maar de schijn bedriegt nogal:

1/(x6+1) = (1/3)/(x2+1) +
+ ( 1/3 - xÖ3/6 ) / (x2+xÖ3+1)
+ ( 1/3 + xÖ3/6 ) / (x2+xÖ3+1)

A) De integraal van 1/(x2+1) is arctan(x)
B)Verder: 1/(x2+xÖ3+1) = 4/((2x+Ö3)2+1)
met als integraal dus: 2arctan(2x+Ö3)
C) en tenslotte de integraal van: (2x+Ö3)/(x2+xÖ3+1) is: ln(x2+xÖ3+1)
Door dat te combineren vind je de integraal. Maar leuk wordt het niet. (vind ik tenminste)

Groet. Oscar.

os
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 19 mei 2007
 Re: Onbepaalde integraal 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics