Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Manteloppervlakte

ik moet de manteloppervlakte berekenen van de functie
f(x)= x3/3 en ik geraak er niet aan uit.
Een beetje hulp alsjeblieft.

A.J.
3de graad ASO - maandag 14 mei 2007

Antwoord

Beste Marc,

Die functie stelt nog geen oppervlakte voor. Waarschijnlijk bedoel je de manteloppervlakte van het omwentelinglichaam als je f(x) = x3/3 rond (bijvoorbeeld) de x-as draait. In dat geval moet je wel de grenzen weten, van waar tot waar?

In elk geval, je moet hiervoor gewoon een standaardformule voor gebruiken, dat is met een integraal. Ik schrijf y = f(x), dan geldt voor de oppervlakte S:

S = 2pòyÖ(1+y'2)dx

Hierin is y' de afgeleide van f(x), daarvan nog het kwadraat nemen.
Je integreert dan tussen de juiste grenzen, van x = a tot x = b.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 14 mei 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics