De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Zoeken particuliere oplossing met gegeven randvoorwaarden

gevraagd is:
Zoek de particuliere oplossing die aan de gegeven randvoorwaarden voldoet:

dr/dJ + rtanJ = cos2J

r(p/4) = 1

Zelf dacht ik om de gegeven vergelijking gewoon op te lossen:

r' + tanJ *r = cos2J

IF: e^ò(tanJ) = cosJ

ò ( cos J * r' + tanJ * r * cosJ) = ò cos3J * dJ

r * cosJ = 3sinJ + c
r = 3tanJ + c

De oplossing zou hier moeten zijn: r = (Ö2 / 2) * cos J + sinJcosJ

Zelf weet ik echter niet hoe ik hiertoe moet komen...

Elke
Student universiteit België - vrijdag 3 november 2006

Antwoord

De fout zit in de integrerende factor: je krijgt -ln(cosJ) als primitieve van tanJ de e-macht daarvan is 1/cosJ. Je moest dus door cosJ delen; je krijgt (r/cosJ)'=cosJ en dat levert de juiste oplossing.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 3 november 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3