De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Substitutie + breuk

Beste meneer of mevrouw,

Kunt U mij alstublieft helpen met het vinden van de primitieve door middel van substitutie?

ò1/(x*Ö(x+1))dx

Alvast heel erg bedankt!

Saar
Student hbo - dinsdag 31 oktober 2006

Antwoord

Beste Saar,

Bij integralen van deze vorm is vooral de vierkantswortel het 'storend element'. De substitutie die we dan vaak proberen is:

Ö(x+1) = y ® x+1 = y2 Û x = y2-1 Þ dx = 2y dy

De integraal gaat dan over in:

ò2y/((y2-1)y)dy = 2ò1/(y2-1)dy

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 31 oktober 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3