De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Combinatiemethode

X+Y+Z=4 |1|2|7|
2X+5Y-2Z=3 | |1| |
3X+7Y-7Z= -4 | | |1|

Begrijpen jullie deze methode ik kan het maar niet vinden.

Koenal
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 17 augustus 2006

Antwoord

Hallo,

Noem de drie vergelijkingen V1, V2 en V3. De kolommen met cijfers rechts betekenen dan dat je nu gaat kijken naar het stelsel bestaande uit
1*V1 ;
2*V1 + 1*V2 ;
7*V1 + 1*V3 ;

Dus je krijgt het stelsel
X+Y+Z=4
4X+7Y=11
10X+14Y=24

Allicht zie je nu waarom je juist die combinaties gekozen hebt: op deze manier krijg je twee vergelijkingen die de variabele Z niet meer bevatten. De twee onderste vergelijkingen vormen dus een stelsel van twee vgln in twee variabelen, wat je makkelijk kan oplossen. De kennis van X en Y laat je dan toe om Z te halen uit V1.

Deze methode kan je toepassen op elk stelsel: je laat één vergelijking staan, en elke andere vergelijking verander je dan door zichzelf plus een aantal keer die ene vergelijking, op zo een manier dat een vooraf gekozen variabele steeds wegvalt. En zo reduceer je je probleem tot een probleem met één vergelijking en één variabele minder. En dat doe je steeds opnieuw, totdat je met maar één variabele, of met maar één vergelijking overblijft.

Groeten,
Christophe.

Christophe
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 17 augustus 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics