De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Wortelvorm

òx+2/Ö(4x-x2)

Deze wilt me maar niet lukken,
moet ik iets speciaals doen met die noemer?

J.
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 3 augustus 2006

Antwoord

Hallo

Ö(4x-x2) = Ö(4 - (4 - 4x + x2)) = Ö(4 - (x-2)2)
Met x-2 = t wordt dit Ö(4-t2)
Dan : x+2 = t+4 en dx = dt
De opgave wordt dan :
ò(t+4)/Ö(4-t2).dt = (splitsen op de teller)
òt.dt/Ö(4-t2) + 4.òdt/Ö(4-t2)

In het eerste gedeelte stel je t.dt = -1/2.d(4-t2) ,
je bekomt dan de vorm -1/2.òdv/Öv
en dit wordt tenslotte -Öv = -Ö(4-t2) = -Ö(4x-x2)

Het tweede gedeelte wordt 4.Bgsin(t/2) = 4.Bgsin(1/2.(x-2))

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 3 augustus 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3