De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Foute opgave in integraal?

hoe kun je de volgende integraal oplossen? Volgens mij ontbreekt er een factor ex?
De opgave is: integreer (primitiveer) Ö((ex)-1)....?

Anneke
3de graad ASO - dinsdag 9 mei 2006

Antwoord

Beste Anneke,

Dat lijkt misschien op het eerste zicht, maar het kan toch lukken met een substitutie. Stel y = Ö(ex-1), dan is y2 = ex-1 en y2+1 = ex. Differentiëren van beide leden levert dan: 2ydy = exdx Û 2y/ex dy = dx. Maar in onze substitutie was y2+1 = ex, dus vinden we: 2y/(y2+1) dy = dx.

Kan je het nu afmaken?

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 9 mei 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3