De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Oppervlakte driehoek uitdrukken in oppervlakte andere driehoek

 Dit is een reactie op vraag 44650 
De volgende stappen gaan me iets te snel:
1) AP:PQ:QD = 3:3:1
2) Als je nu de vierhoek GPRM2 uitbreidt met het driehoekje FRM2, dan vormt dit samen een driehoek die congruent is met PQR. Waarom congruent???
3) Dat betekent, dat de oppervlakte van FRM2 gelijk is aan 1/6x (waarom?)

Groetjes Nienke

Nienke
Student hbo - zaterdag 1 april 2006

Antwoord

dag Nienke,

1)
AP:PQ = AG:GF = 1:1, dus AP = PQ
QD:RE = 1:2, dus RE = 2QD
RE + QD = PQ (maak het parallellogram met de hoekpunten P, Q en R af)
dus 3QD = PQ
2)
Misschien was ik niet helemaal duidelijk. Ik bedoelde dat ik het driehoekje FRM2 180° draai om punt M2, zodat dit samenvalt met driehoek GSM2. Zo ontstaat driehoek RPS, die congruent is met PQR, want:
driehoek PQR en driehoek RPS vormen samen een parallellogram, met PR als diagonaal. Deze diagonaal verdeelt het parallellogram in twee congruente driehoeken.
3)
Een van de formules voor de oppervlakte van een driehoek luidt:
1/2·a·b·sin(g)
Zie je dat
ÐFRM2 = ÐRQP
FR = 1/3RQ
RM2 = 1/2QP
dus...
Lukt het verder?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 1 april 2006
 Re: Re: Oppervlakte driehoek uitdrukken in oppervlakte andere driehoek 
 Re: Re: Oppervlakte driehoek uitdrukken in oppervlakte andere driehoek 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3