|
|
\require{AMSmath}
Integatie parameter vgl
hallo ik zit met het probleem als ik de oppervlakte bereken van een parameter kromme ik telkens de helft uit kom. Hoe dit komt weet ik niet. Hier zijn twee oef die ik heb opgelost. Ik denk dat ik twee maal dezelfde fout moet maken maar ik vind ze niet. oef 1 opgave : x=3sin(2t) y=2cos(t) als grenzen kies ik: boven : pi/2 onder : -pi/2 S=1/2òxdy-ydx S=1/2ò3sin(2t)* (-2sin(t)) - 2cos t * (3cos2t)*2 verder uitwerken leid tot S=-6ò(cos(t))^3 intergratie [-6/3 cos2t sin t + (-12/3) * sin t ] de uitwerking s=-6/3( (cos2(-pi/2)*sin(-pi/2)+ 2sin (-pi/2)) - (cos2(pi/2)* sin(pi/2) + 2sin (pi/2)) = 8 en de oplossing zou 16 moeten zijn In de volgende oefening heb ik juist hetzelfde probleem opgave: x=t2 y=t-(t3/9) grenzen boven 3 onder 0 S=1/2òt2(1-1/3t2)-(t-t3/9)*2t uitwerken S=-1/2ò(t2+(t^4)/9))dt integratie s=-1/2((t3/3) - 1/18 * (t^5)/5) invullen en uitwerken S=-1/2 (27/3 + 0) - 1/18 (243/5 + 0) s=36/5 en ik zou 72/5 moeten uitkomen waar zit mijn fout? alvast bedankt voor jullie hulp
domini
Student Hoger Onderwijs België - zondag 12 maart 2006
Antwoord
Je formule voor de oppervlakte is fout: xdy en ydx mag je niet naar believen van plaats verwisselen (ondanks die fout kom je toch een positief getal uit, je hebt dus nog ergens een fout gemaakt). Ik bekom in essentie dezelfde integraal. Misschien was de opgave een dubbelblad-vormige figuur ipv een enkel blad? Zo ook voor de tweede opgave, jij kiest grenzen, maar ik kan niet controleren of die wel overeenstemmen met het gevraagde gebied. Een andere mogelijkheid is dat diegene die de antwoorden heeft opgesteld, de factor 1/2 zelf vergeten is...
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 12 maart 2006
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|