Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Domein en Bereik bepalen

 Dit is een reactie op vraag 37315 
ja de f(x) is voor alle waarden x van de functie f(x)=2x4+4x3-8x2+12x-6

maar wat is domein en bereik nou eigenlijk? hoe schrijf je dat op? hoe bereken je dat?

er zijn 2 vragen de ene luid: de nulpunten berekenen en de andere: de snijpunten bepalen met de y-as.

Moeten we dan bij de nulpunten de minima geven? (dat is ook al een andere vraag)

bedankt

tic-ta
Iets anders - woensdag 27 april 2005

Antwoord

Het domein is de verzameling van punten x waarvoor de functie gedefinieerd is. Als het domein niet expliciet is opgegeven, is het de grootste dergelijke verzameling waarvoor de bewerkingen binnen de functie zinvol zijn.

Het beeld is de verzameling van punten y die door toepassing van de functie op punten x uit het domein worden bereikt.

In onderstaand voorbeeld is het blauwe gebied het domein en het groene de beeldverzameling.

q37372img1.gif

Het bepalen van het domein is meestal niet zo moeilijk. Soms is het expliciet opgegeven, zoals in

f: [0,1]\toR : x\to5x2+3x+1

zodat je deze functie enkel moet bekijken binnen een bepaalde verzameling (het interval [0,1]) in plaats van in alle punten waar de bewerkingen 'kwadrateren', 'vermenigvuldigen' en 'optellen' een betekenis hebben, geheel R dus. Merk op dat de grafiek dan ook geen volledige parabool zal zijn, maar enkel een stukje.

Als het domein niet is opgegeven, moet je beredeneren wat het grootst mogelijke zinvolle domein zou kunnen zijn. Typevoorbeelden zijn g(x)=1/(x+3) en h(x)=√(x-2).
g is alleen zinvol als x niet -3 is (domein R\{-3}), h is alleen zinvol als x>2 (domein [2,+oo[).

Het bepalen van het beeld heeft wat meer voeten in de aarde. Zoals je ziet op de tekening is een nauwkeurige kennis van het verloop meestal onontbeerlijk. In het voorbeeld is de bovengrens van de beeldverzameling het maximum van de functie en dat is natuurlijk niet gegeven, dat moet je zelf vinden.

En verder:
  • snijpunten met de x-as: y=0 stellen
    (want dat is de vergelijking van de x-as)
  • snijpunten met de y-as: x=0 stellen
    (want dat is de vergelijking van de y-as)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 27 april 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics