De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Analytisch aantonen dat diagonalen vierkant loodrecht delen en even lang

Hallo

In een uitbreidingsopdracht moet je analytisch aantonen dat de diagonalen van een vierkant elkaar loodrecht middendoor delen en even lang zijn...

Ik heb dus een vierkant op een assenstelsel gezet
co(A)=(0,0)
co(B)=(x,0)
co(C)=(x,x)
co(D)=(0,x)

Dat loodrecht op elkaar staan kan ik wel aantonen. Via het bepalen van de rico van een rechte als 2 punten gegeven zijn. Rico AC=1 en rico BD=-1. Dus ze staan loodrecht op elkaar.

Maar hoe toon ik dan aan dat ze even lang zijn en elkaar middendoor delen (analytisch)?

Evelie
2de graad ASO - zaterdag 19 februari 2005

Antwoord

Gelijke lengte?
Wellicht heb je iets aan de 'afstandsformule' van twee punten (a,b) en (p,q):
d = √( (a-p)2 + (b-q)2 )

Middendoor?
Wat zijn de coördinaten van het midden van AC en van het midden van BD?

Dan kom je er wel, denk ik!


Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 19 februari 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics