De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Idempotente matrices

Haai,

kheb maandag examen wiskunde, en deze vraag kan ik niet oplossen.

beschouw de diagonaalmatrix: a11 0 0 ... 0
0 a22 ... 0
.. . .. ... .
0 0 0 ... ann

Wanneer is deze matrix idempotent?
Hoeveel dergelijke (n x n)-matrices bestaan er?

Alvast bedankt!

Lien
student Hogeschool Gent

Lien D
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 15 januari 2005

Antwoord

Hallo Lien,

Dat een matrix A idempotent is betekent dat A2=A.
Nu, als je A2 eens uitschrijft als A*A, en je berekent die matrix, dan zie je meteen dat dit weer een diagonaalmatrix wordt, nu met op de diagonaal de elementen a112, a222,..., ann2.

Wanneer is die gelijk aan de oorspronkelijke matrix A? Juist wanneer a112=a11 en a222=a22 en ... en ann2=ann.

De vergelijking x=x2 heeft als oplossingen x=1 en x=0. Dat betekent dus dat elk van die diagonaalelementen aii ofwel 0 ofwel 1 moet zijn. Als je dus vraagt hoeveel zulke matrices er zijn, moet je dus nagaan hoeveel diagonaalmatrices er bestaan met op de diagonaal enkel nullen en enen. Voor elk diagonaalelement heb je twee keuzes (0 of 1), dus zijn er in het totaal 2n zulke matrices.

Voorbeeld als n=3: dan zijn de matrices die voldoen aan de opgave, de acht diagonaalmatrices met op de diagonaal respectievelijk volgende elementen:
0,0,0
0,0,1
0,1,0
0,1,1
1,0,0
1,0,1
1,1,0
1,1,1

Groeten,
Christophe.

Christophe
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 15 januari 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3