De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Primitiveren

Hai,

als f(x)=1/(x2+1) dan is de primitieve van de functie
arctan x toch?

als f(x)=14/(x2+7) dan is de primitieve van de functie
2Ö7 arctan((u*Ö7)/7)

Mijn vraag is nu hoe ze van 14/(x2+7) naar de gegeven primitieve komen?

Alvast bedankt

Fleur
Student hbo - woensdag 22 december 2004

Antwoord

Ik doe 'het' maar zonder die 'u'...

Deel de teller en de noemer van de uitdrukking 14/(x2 + 7) eerst eens door 7.
Dat geeft:
2 / ( (x/Ö7)2 + 1)
De noemer hiervan lijkt 'verdacht veel' te maken te hebben met de afgeleide van, jawel:
arctan(x/Ö7)
Zodat INT( 14/(x2+7) ) = 2·arctan(x/Ö7) maal ... + C

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 22 december 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3