De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Statistiek

Het doel is om het percentage mensen met een bloeddruk lager dan 90 mmHg zo hoog mogelijk te krijgen. De populatiekarakteristieken zijn als volgt: er werken 40% mannen (M=1) en 60% vrouwen (M=0) in deze sector. In mmHg is de diastolische bloeddruk Y=80+10*M + e
e= N(0,d2)
d=5
De vraag is om E(Y) en Var(Y) te vinden aan de hand van de rekenregels voor gemiddelde en variantie.
Ook vragen ze het populatiepercentage te berekenen dat een Y-waarde groter dan 90 heeft?

Els
Student universiteit België - dinsdag 23 november 2004

Antwoord

Variabele M heeft het karakter van een binomiale variabele met succeskans 0,40. Van zo'n variabele is de variantie Var M = p·(1-p)= 0,4·0,6 = 0,24.
Nemen we 80+10*M dan heeft een +80 nooit invloed op de variantie. Bij de variabele 10·M wordt de variantie echter met 102=100 vermenigvuldigd.
Voor Y=80+10*M + e is de variantie 24+25=49, EY=80+10·0,4+0=84.
Uitgaande van een normale verdeling met bovenstaande gegevens zou je de laatste opdracht nu wel zelf moeten kunnen uitvoeren.

Met vriendelijke groet
JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 28 november 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3