De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Markovprocessen

hallo,
ik zit een beetje in de knoop en hoop dat jullie me kunnen helpen. Ik moet de overgangsmatrix bepalen van een probleemstelling maar ik weet niet hoe eraan te beginnen.
de stelling: Niemand eet 2 opeenvolgende dagen vlees en wie geen vlees eet laat een muntstuk beslissen over het al dan niet vlees eten de volgende dag.

ik weet dat je bij aanvang ao vleeseters hebt en bo niet- vleeseters. alle vleeseters gaan dan naar b1, maar de niet-vleeseters laten een muntstuk beslissen waardoor je dus een kans van 1 op 2 hebt dat ze vlees zullen eten - hoe kan je dit nu wiskundig uitschrijven?

bedankt!

Mieke
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 2 september 2004

Antwoord

Dag Mieke

Van de personen die vandaag vlees hebben gegeten (a0), zullen er morgen geen vlees eten; van de personen die vandaag geen vlees hebben gegeten (b0), zal morgen de helft vlees eten. Dus het aantal personen dat morgen vlees eet is : a1 = 0.a0 + 1/2.b0
En het aantal personen dat morgen geen vlees eet is dan b1 = 1.a0 + 1/2.b0.

Onder matrix-vorm :

.=

De matrix M =noemen we de overgangsmatrix.

Typisch voor een Markov-proces is dat na een voldoende aantal dagen n het aantal an en bn naar bepaalde waarden toenadert, onafhankelijk van de beginwaarden a0 en b0.

In dit voorbeeld zal het aantal an naar 1/3 en het aantal bn naar 2/3 naderen.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 2 september 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3