De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Wortel 2 is irrationaal

Ik zou het bewijs moeten hebben van vierkantswortel twee is irrationaal, en ook het hulpbewijs, dat hulpbewijs zou gaan over dat als a² een tweevoud is, a ook een tweevoud is.
Alvast bedankt

Sofie
Student hbo - woensdag 12 september 2001

Antwoord

Stel $\sqrt{2}$ = p/q (p,q $\in$ N), waarbij de breuk niet meer vereenvoudigd kan worden. Dan geldt:

$\sqrt{2}$ = p/q
2 = p²/q²
2·q² = p² (·)

Hieruit volgt dat p² even is. Maar dan moet p zelf even zijn (het kwadraat van een oneven getal is immers oneven (ga na)). Dus is p te schrijven als 2·a (a is de helft van p). Dan is p² gelijk aan 4·a².
Dan volgt uit (·):

2·q² = 4·a²
q²= 2·a²

Dus is q² even en dus is q zelf ook even.

Maar nu hebben we gevonden dat zowel p als q even zijn, en dus dat je beide kunt delen door 2. Dit is echter in strijd met de aanname dat de breuk p/q niet verder vereenvoudigd kan worden.

Conclusie:

Uit de aanname dat je $\sqrt{2}$ kunt schrijven als breuk volgt een tegenspraak. Dat betekent dat de aanname fout is, oftewel dat $\sqrt{2}$ niet als breuk te schrijven is. $\sqrt{2}$ is dus een irrationaal getal.

BRON: Pythagoras - wiskundetijdschrift

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 16 september 2001
  Re: Wortel 2 is irrationaal  
  Re: Wortel 2 is irrationaal  



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb