Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Oplossing van een dv

Hallo, ik weet dat school allang is afgelopen. Maar heb toch nog een vraagje waar ik niet uitkom.

Functie K is gelijk aan cx2+4x waarbij c is
dy/dx = 2cx+4 en cx2=y-4x dus c=y/x2-4/x. Substitueer c in dy/dx en je hebt c geelimineerd. Dus dy/dx = (2y-4x)/x. Met een singulier punt (0,0). Een oplossing van de dv. is een rechte functie in de vorm y=ax+b. b=0 omdat elke oplossing van de dv. door (0,0) gaat. Dus y=ax, maar ik kan in geen enkele mogelijkheid a oplossen. Heb geloof 'k vanalles geprobeerd. Weten jullie misschien een oplossing? Het is overgens a=4. Dus een rechte lijn als oplossing van de dv. is y=4x.

Alvast bedankt!

GrJasper

Jasper
Student hbo - woensdag 7 juli 2004

Antwoord

dag Jasper,

Als je naar je functie K kijkt, zal het duidelijk zijn (als c=0) dat y = 4x een oplossing is.
Maar je kunt het ook uit de dv halen.
Stel y=ax is oplossing
Dan is dy/dx = a
Invullen in de dv:
a = (2ax-4x)/x = 2a - 4
dus a=4.
groet,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 7 juli 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics