De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe los ik dit op via Laplace?

y''- y' = 2 - x met randvoorwaarden y(1) = (1/2) - e en y'(o)= -2

Hoe los ik dit op via laplace ?! Mijn probleem situeert zich bij de eerste randvoorwaarde... Aangezien we enkel opgaves met y(0) of y'(0) etc hebben gezien!

Dank bij voorbaat

Sjakie
Student universiteit België - maandag 21 juni 2004

Antwoord

dag Sjakie,

Je kunt dit probleem op verschillende manieren aanpakken.
De simpelste manier is:
Noem y' = z.
Je krijgt dan een eerste orde vergelijking in z met randvoorwaarde z(0) = -2, die je dus 'normaal' met Laplace kunt oplossen.
Deze oplossing voor z kun je dan integreren om y te vinden, en vervolgens kun je de integratieconstante berekenen uit de eerste randvoorwaarde.
Deze methode werkt hier, omdat er geen y in de oorspronkelijke differentiaalvergelijking zit, alleen y' en y''.
In het algemene geval kun je het ook wel oplossen (met Laplace) door voor y(0) de randvoorwaarde y0 te stellen, en na transformatie in de gevonden oplossing voor y de y0 berekenen door y(1) in te vullen.
succes,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 22 juni 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics