De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ring

Gegeven:
Stelling
In elke ring geldt: Voor elke a geldt a.n = n.
Dit moeten we bewijzen.
Gegeven is een stappenvolgorde die we met behulp van de definitie van een ring moeten bewijzen):

Stap 1
Neem aan dat a.n een element is van V(V is een ring)
Stap 2
(a.n) + n = a.n (Er bestaat een element n ÎV met de eigenschap dat voor elke a ÎV geldt a + n = a)
Stap 3
(a.n) + n = a.(n + n) (Het lukt me niet om deze stap te bewijzen)
Stap 4
(a.n) + n = (a.n) + (a.n) (Vermenigvuldiging is distributief over de optelling)
Conclusie:
a.n = n
QED

Het lukt me dus niet om stap 3 aan te tonen.
Kunnen jullie me misschien helpen?

Godeli
Student hbo - zondag 11 april 2004

Antwoord

In stap 2 schrijf je dat a + n = a voor elk element a.
In het bijzonder geldt dan dat n + n = n (neem dus a = n)
Het rechterlid van stap 2 is gelijk aan a.n en omdat n + n = n kun je nu schrijven a(n+n)

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 11 april 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3