De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Lin(pio),+,0: dringend een oplossing gezocht

Wie kan mij helpen om met mijn oefening van wiskunde. Ik, samen met mijn medestudenten, hebben ons al rotgezocht maar we vinden de oplossing niet. De vraag luidt als volgt: a is een rechte door de oorsprong. Bepaal a zodat fa=ga als fE= matrix: 2 5
1 4

gE= matrix: 3 4
-1 1

we hebben (x'y')= (x y)en hebben al gevonden dat
(x y)=(x' y').1/3 matrix 4 -5
-1 2
en
(x y)=(x' y').1/8 matrix -1 -5
1 3
We weten ook al dat dit correct is. Maar we weten niet hoe we nu verder moeten gaan en hoe we de rechte kunnen bepalen.
Zou er iemand ons kunnen helpen en liefst zo snel mogelijk want we moeten dit donderdag morgend komen voorbrengen.
We hebben ons echt al zot gezocht.

Alvast bedankt!

Annemi
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 30 maart 2004

Antwoord

Hoi Annemie,

Een recht door de oorsprong wordt bepaald door één vector a op die rechte. De vraag luidt nu wanneer Fa ~ Ga (ik gebruik voor de duidelijkheid hoofdletters voor matrices en kleine letters voor vectoren). Dus: wanneer bestaat er een getal m zodanig dat Fa = m Ga, oftewel [F-mG]a = 0. Om te bepalen of dit oplosbaar is met een niet-triviale vector a (d.w.z. niet gelijk aan 0), neem je de determinant det[F-mG]. Die moet namelijk nul zijn, zodat 0 een eigenwaarde van de matrix [F-mG], met a als eigenvector. Bepaal dus eerst m uit de vergelijking det[F-mG]=0 en daarna de vector a uit [F-mG]a = 0.
Veel succes met het rekenwerk,


Guido Terra

gt
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 31 maart 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3