|
|
\require{AMSmath}
Impliciet afleiden
Veronderstel dat ik de eerste afgeleide moet bepalen in x=$\pi$/2 voor siny(x)= 4.y2-3
Moet ik dit eerst gaan expliciet schrijven? En hoe doe je dit dan?
mercikes
Yvonne
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 13 januari 2004
Antwoord
Hoi,
Puur hypothetisch dan... Nee; expliciet kan je het niet schrijven. Het moet dus anders kunnen...
We nemen aan dat x$\in$[0,$\pi$/2] en |y|$>$√3/2, want elders kan die macht van sin(x) problemen geven. We gaven je eerder een truukje met ln()... Dan kan hier ook van pas komen.
Uit siny(x)=4y2-3 haal je dat y.ln(sin(x))-ln(4y2-3)=0. Afleiden naar x (bemerk dat y een functie is van x): y'.ln(sin(x))+y.1/sin(x).cos(x)-1/(4y2-3).8y.y'=0
In x=$\pi$/2 is sin(x)=1 en vinden we uit siny(x)=4y2-3 dat y=1 of y=-1. Verder is cos($\pi$/2)=0. We hebben dus voor de afgeleide in x=$\pi$/2: y'.ln(1)+y.1/1.0-1/(4y2-3).8.y.y'=0, zodat: y'=0 (zowel in y=1 als in y=-1)...
Groetjes, Johan
andros
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 13 januari 2004
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2025 WisFaq - versie 3
|