De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Een moeilijke rationale integraal

ò(x3+1)/x(x-1)3dx deze integraal moet -x/(x-1)2+ln(x-1)2/|x|+c uitkomen

hoe begin ik hier best aan want ik kan er echt niks van

dank bij voorbaat

dries
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 9 januari 2004

Antwoord

Hoe je hieraan moet beginnnen is door de standaard breuksplitsingsvormen eens te bekijken:
(x3+1)/x(x-1)3 is om te schrijven in de vorm (breuksplitsingsvorm)
p1/(x-1) + p2/(x-1)2 + p3/(x-1)3 + q/x. Nu onder noemer x·(x-1)3 brengen:
Dit levert als teller p1·(x-1)2·x + p2·(x-1)·x + p3·x + q·(x-1)3
En dat moet vervolgens gelijk worden aan x3+1
Uitschrijven en enig rekenwerk leidt tot p1=2, p2=1, p3=2, q=-1
Hiermee is je breuksplitsing klaar:
(x3+1)/x(x-1)3 = 2/(x-1) + 1/(x-1)2 + 2/(x-1)3 + -1/x
Integreren levert op 2ln|x-1| - 1/(x-1) - 1/(x-1)2 - ln|x| + c
Dat dit uiteindelijk hetzelfde is als jouw oplossing is nu niet zo moeilijk meer in te zien.

Met vriendelijke groet

JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 9 januari 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3