De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Punstgewijze en gelijkmatige convergentie?

Kunnen jullie mij het verschil uitleggen tussen puntsgewijze en gelijkmatige convergentie voor rijen van functies.

Thankx

caro
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 8 januari 2004

Antwoord

Hallo Caro,
Ik neem aan dat je de definities van deze twee soorten convergentie kent.
a) puntsgewijze convergentie. fn gaat naar g puntsgewijs (als n naar oneindig gaat natuurlijk, dit zeggen we er niet steeds bij) wil zeggen dat voor iedere x (in het gebied waar het over gaat) fn(x) naar g(x) gaat.
Voorbeeld: fn(x) = sin(x/n) gaat naar 0 voor iedere x.
b) Uniforme convergentie. fn gaat naar g uniform (gelijkmatig ) als de maximale afwijking tussen fn en g naar 0 gaat. Dus als Max |fn(x) - g(x) | gaat naar 0
Voorbeeld: fn(x) = sin(x) /n. Dan gaat fn uniform naar de nulfunctie, Want |fn(x) - 0 | = 1/n.
Uniforme convergentie is sterker dan puntsgewijs. Dwz, Als fn gaat naar g uniform dan geldt dat zeker ook puntsgewijs. Maar omgekeerd niet natuurlijk zoals blijkt uit de voorbeelden.

JCS
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 8 januari 2004
 Re: Punstgewijze en gelijkmatige convergentie? 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics