De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bepaalde integraal

Ik heb een klein vraagje wat gaat over een bepaalde integraal van een functie, bijv. f(x), met als boven grens oneindig, en als ondergrens 0.
Mag ik dit ook schrijven als:
De limiet van de $\int{}$ f(x) dx waarvan de x naar oneindig gaat, MINUS de limiet van de $\int{}$ f(x) dx waarvan de x naar 0 gaat.

Alvast bedankt.

Leon v
Student hbo - dinsdag 6 januari 2004

Antwoord

Hoi,

Een bepaalde integraal kan je inderdaad schrijven als de som/het verschil van twee bepaalde integralen met goedgekozen integratiegrenzen. 'Half'-bepaalde integralen bestaan bij mijn weten niet... .

Je kan wel schrijven:
int(f(x):x=0..+$\infty$)=int(f(x):x=-$\infty$..+$\infty$)-int(f(x):x=-$\infty$..0)
of:
int(f(x):x=0..+$\infty$)=int(f(x):x=a..+$\infty$)-int(f(x):x=a..0) waarbij a een willekeurig reëel getal is.
Voor zover uiteraard f(x) gedefineerd is en integreerbaar over die intervallen...

Je gebruikt ook de term 'limieten' in je vraag; dat maakt het nodeloos ingewikkeld.

Groetjes,
Johan

andros
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 6 januari 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3