De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Parallelprojectie

Graag wat hulp bij hetvolgende probleem. In R3 is de afbeelding P de scheve parallelprojectie op de lijn x = l(1,-2,5), waarbij P (3,2,5)=(0,0,0) en P (2,1,0) = (0,0,0). Bereken de matrix van P.
met vr groet
piet

piet
Student Hoger Onderwijs België - zondag 14 september 2003

Antwoord

Dag Piet,

Uit de gegevens kun je afleiden, dat de vectoren (3,2,5) en (2,1,0) worden afgebeeld op (0,0,0), en dat de vector (1,-2,5) op zichzelf wordt afgebeeld.
Daarmee ken je dus van drie onafhankelijke vectoren de beelden.
Zet nu die drie originele vectoren in de kolommen van matrix A, en de beelden in de kolommen van matrix B.
Dan moet dus gelden: P·A = B, ofwel P = B·A-1.
Lukt dat verder?
groet,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 15 september 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3