De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Rangcorrelatie

X = 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 6 
Y = 1 | 2 | 3 | 1 | 2 | 6
Correlatiecoefficient = 0.85
X' = 2   | 2   | 2 | 4.5 | 4.5 | 6 
Y' = 1.5 | 3.5 | 5 | 1.5 | 3.5 | 6

Vi = 0.5 | -1.5 | -3 | 3 | 1 | 0
Vi2 = 0.25 | 2.3 | 9 | 9 | 1 | 0
åVi2 = 21.5

Indien men de Rangcorrelatie berekent komt men 0.39 uit.
Nu is mijn vraag: Waarom moet men altijd bij rangcorrelatie de reeks getallen van X en Y omzetten naar X' en Y'? Hoe berekent men eigenlijk X' en Y'?
Alvast bedankt! Merci aan iedereen die al vragen van mij heeft opgelost

PS de getallen zijn gescheiden door een streepje (|)

Jos
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 2 augustus 2003

Antwoord

X' en Y' zijn de rangnummers. In de tabel stellen X en Y absolute waarden voor, maar bij Spearman's rangcorrelatie-coëfficiënt ken je aan de getallen rangnummers toe.

In dit voorbeeld (met 6 waarden) hebben we de volgende rangnummers te verdelen: 1 2 3 4 5 en 6.
De drie eerste enen krijgen de nummers 1 2 en 3. Omdat ze gelijk zijn krijgen ze alle drie het rangnummer 2.
De twee tweeën krijgen de rangnummers 4 en 5. Omdat ze gelijk zijn krijgen ze het rangnummer 4,5.
..en de hoogste waarde krijgt het rangnummer 6.

De rest zal dan nu wel duidelijk zijn...

Zie Rangcorrelatie

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 2 augustus 2003
 Re: Rangcorrelatie 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3