Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Functie omzetten naar derdegraadsfuctie

Gegeven de functie f

f(x)= 0.5X - 2 + 2/(x+1)

Bereken a,b,c en d voor het geval dat de functie g Gegeven is voor.
g(x) is f(x),voor x < of gelijk aan -3
g(x) is ax3 +bx2 +cx+d voor -3 < x < 0
g9x) is f (x) voor x > of gelijk aan 0
een differentieerbare functie van R naar R is

Bij voorbaat dank.

Willem Zomerhof

Willem
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 22 april 2024

Antwoord

Hallo Willem,

Bedenk:
f(x)=1/2x-2+2/(x+1)
f'(x)=1/2-2/(x+1)2

g(x)=ax3+bx2+cx+d
g'(x)=3ax2+2bx+c

Om g continu te maken, moet gelden:
g(-3)=f(-3) en
g(0)=f(0)

Om g ook differentieerbaar te maken, moet bovendien gelden:
g'(-3)=f'(-3) en
g'(0)=f'(0)

Vul deze vier vergelijkingen in, je vindt vier vergelijkingen met de vier onbekenden a, b, c en d. Los dit stelsel op om a, b, c en d te vinden.

Lukt het hiermee? Zo nee, laat zien wat je hebt geprobeerd en waar je probleem zit, dan kunnen we je wellicht verder helpen.


maandag 22 april 2024

 Re: Functie omzetten naar derdegraadsfuctie 

©2001-2025 WisFaq