\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Differentiequotiënt

Ik ben bezig met een bijspijkercurcus en kom niet uit de volgende vraag. Zou iemand mij kunnen helpen?

Gegeven de functie f(x)=-x2-3x.
  • Toon aan dat het differentiequotiënt Δf(x)/Δx=-2x-3-Δx.
  • Waarom is het differentiaalquotiënt df(x)/dx=-2x-3?
  • Wat is dus de afgeleide functie f’(x)?

Swen
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 1 oktober 2020

Antwoord

Hallo Swen,

Het differentiequotiënt bereken je met:

q90578img1.gif

Netjes invullen en haakjes wegwerken levert (doe dit zelf ook en overtuig je ervan dat je tot hetzelfde resultaat komt):

q90578img2.gif

Aftrekken levert je de teller van het differentiequotiënt:

q90578img3.gif

Om het differentiequotiënt te bepalen, deel je door $\Delta$x:

q90578img4.gif

Voor het differentiaalquotiënt df(x)/dx bepaal je de limiet voor $\Delta$x naar nul. In dit geval kan je voor $\Delta$x de waarde 0 invullen, dit levert:

q90578img5.gif

De afgeleide functie f'(x) is een andere benaming voor het differentiaalquotiënt. Voor f'(x) geldt dus ook:

f'(x) = -2x-3


donderdag 1 oktober 2020

©2001-2025 WisFaq