Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Matrix veelvoud

Beste

Ik zit vast aan een vraag namelijk
'Toon aan dat A2-6A-I3 veelvoud is van A-1. Welke veelvoud?

A-1 = 1 0 0 1/3 -1/2 4/3
0 1 0 -1/3 1/2 -1/2
0 0 1 1/3 0 -2/3

Ik heb op verschillende manier proberen te maken maar ik denk dat ik fout antwoord bekom.

12/9 12/19 45/19 1 0 0
7/12 1 1 0 1 0
-6/19 -6/19 6/19 0 0 1

Zou je op gang helpen

Met vriendelijk bedankt

Amber
3de graad ASO - zondag 13 oktober 2019

Antwoord

Je kunt de inverse bepalen maar je kunt ook het product A\cdot(A^2-6A-3I) uitrekenen. Als het goed is komt daar dan een veelvoud van de eenheidmatrix I uit, zeg c\cdot I, maar C\cdot I=A\cdot(c\cdot A^{-1}), dus A^2-6A-3I=c\cdot A^{-1}.

kphart
zondag 13 oktober 2019

©2001-2025 WisFaq