\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Goniometrische vergelijking

 Dit is een reactie op vraag 88445 
Nee ik kom uit op sinx/cosx=2sinxcosx was cosx vergeten achter 2sinx wegstrepen van cosx kom ikuit op:

sinx=2sinx

Dit is niet zo eenvoudig inderdaad ...voor x=0 geldt deze

mboudd
Leerling mbo - maandag 16 september 2019

Antwoord

Wegstrepen? Je bedoelt wegdelen! Je kunt alleen iets wegdelen dat niet nul is, maar $\cos(x)$ kan je hier sowieso niet wegdelen omdat links die $\cos(x)$ in de noemer staat... dus dat wordt niks.

Je kunt wel $\sin(x)$ wegdelen als $\sin(x)$ maar niet nul is. Je kunt dan twee gevallen onderscheiden:
  1. $\sin(x)=0$. Oplossen geeft je oplossingen omdat de waarde van $\cos(x)$ er dan niet verder toe doet.
  2. $\sin(x)\ne0$. Wegdelen van $\sin(x)$ geeft $\eqalign{
    \frac{1}
    {{\cos (x)}} = 2\cos (x)}
    $. Oplossen geeft de andere oplossingen.
Lukt het dan?


maandag 16 september 2019

 Re: Re: Goniometrische vergelijking  

©2001-2024 WisFaq